Bitkiler

Sağlıklı yaşammm

Ravent

Şifa verici olarak kullanılan koksa plar tazeyken 20-30 cm uzunluk ve 8-10 cm genişliktedir, esmerimsi kırmızı renkli, silindİrik, pek çok ince köke sahiptir. İlkbaharda ya da sonbaharda topraktan çıkarılır, küçük parçalar halinde doğranır, güneşte ya da fırında kurutulur. Bunlar 6-10 yıl içinde kullanılabilir. Bitkinin hafif kırmızı ve etli olan çiçek ve yaprak saplarından nefis kompostolar, reçeller yapılır; ama yapraklar kullanılmaz, toksiktir (zehirli). Hafif şekerle yapılan bu komposto kabızlık için birebirdir.
Mutfakta çiğ yenmez, çünkü çok acı ve ekşidir. Taze gövde ve saplar beyaz et eşliğinde pişirilerek yenir, vanilya ve zencefille iyi gider.
Acı ve tatlılığı aynı anda sunmasıyla likör ve aperatiflere ilginç bir lezzet katar. Bileşiminde bolca tanen, antrasen türevleri, demir, B ve C vitaminleri bulunur. İştah açıcı ve güçlendirici, karaciğeri destekleyici, kan yapıcı, kan temizleyici, sinirleri güçlendirici, gaz söktürücü etkileri vardır.
Kansızlığa karşı iki üç hafta tatlandırılmış ravent kompostosu içilir. Eczanelerde bitkinin kökünden hazırlanmış tentür ya da kaynatılmış su bulunur; bunlardan günde iki fincan içilir.
Düşük dozu (0.10 gr) kabız; yüksek dozu (0.50-2 gr) ishal yapar ve süreğen ishallerde kullanılır. Bitkinin köksapları (rizom) homeopati tedavisinde de kullanılır. Ravendin ishal yapıcı ve iştah verici özelliklerini modern tıp da kabul eder.
Dikkat, romatizma, gut, böbrek, mide, sara, basur hastaları ravendi ölçülü kullanmalıdır. Emzikli annelerin de sütünü acıtabilir. En iyisi, şüphesiz, konunun uzmanı bir hekim Önerisi ve denetimi olmadan, ravendi kullanmamaktır.
Not: Dibi tutmuş tencere ve çaydanlıklar birkaç parça ravent yaprağı ya da yaprak sapıyla 5 dakika kaynatılırsa, kireç çözülür, kaplar tertemiz olur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: