Bitkiler

Sağlıklı yaşammm

Tritikale

Buğdaygiller familyasındandır. Diğer adı Çavdar buğdayı. Bu yeni tahıl için önerilen adlar arasında Tırtık ve Melez de bulunmaktadır.
Buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilmiş bir yıllık bir tahıl ürünüdür. Arpa ve buğday üretiminin düşük kaldığı yüksek rakımlı kıraç topraklarda tritikale ekilirse yüksek verim elde edilir. Ayrıca soğuk hava koşullarına buğdaydan da arpadan da daha dayanıklıdır. Buğday 70 cm boy yapar ve daha narin bir yapı sergilerken, tritikale 130 cm boyu, daha kalın, güçlü sapıyla hastalıklara karşı daha dirençlidir.
Dünyada iskoçya, Rusya, Kanada, Macaristan, Polonya gibi ülkelerde, 30 milyon dekarın üstündeki bir alanda ekimi yapılan tritikale Türkiye’de de Trakya’dan Doğu Anadolu Bölgesine kadar çeşitli bölgelerde, özellikle de Tokat ve Sivas çevresinde ekilmektedir.
Tritikale üretimi Türkiye’de i!k kez Dr. Osman Tosun tarafından 194O’lı yıllarda denenir, 1974 yılında Dr. ibrahim Demir bu çalışmalara ivme kazandırır. Bugün un ve yem sanayiinde gittikçe daha çok kullanılır duruma gelmektedir.
Bu tahılın unu yumuşak buğday ununun kullanıldığı pasta, bisküvi, kek, erişte yapımında kullanılır. Ancak günümüz un sanayii buğday işlemeye uygun olarak düzenlendiği için, tritikale şimdilik daha çok yem olarak değerlendiriliyor. Büyük ve küçükbaş hayvanlara dane ve saman olarak yedirilmekte, danelerin kanatlı hayvanlara yedirilmesi durumunda yumurta üretiminde yüzde 40′hk bir artış gözlenmektedir.
Buğdayın, depresyondan astım ve şekere, kansızlıktan bazı kanser türlerine, kalp rahatsızlıklarına, kısırlığa uzanan bir çizgide pek çok konularda; çavdarın da kabızlık giderici, kolesterolü ve tansiyonu düşürücü, kan dolaşımını düzenleyici, damar sertliğini önleyici özellikleri vardır. Tritikalenin bu özellikleri atalarından alıp kendisini kullananların hizmetine sunduğunu söyleyebiliriz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: